Gezinssamenstelling

Wie een huis bouwt, realiseert zich dat over de horizon van de tijd heen gekeken moet worden. Wat is de leeftijd van je kinderen bij de aanvang van het project, hoe oud ben je zelf, wanneer ga je met pensioen, hoe is het met de gezondheid? Al deze vragen hebben direct of indirect invloed op het programma van eisen (PvE ) van je nieuwe woning. Bepalend voor het PvE van je huis is met name de gezinssamenstelling.

Procestijd bouw woning

Voor we verder ingaan op de gezinssamenstelling, kijken we eerst naar de procestijd van een nieuwbouwtraject van een woning. Vanaf het eerste idee dat je een nieuw huis wilt bouwen tot en met de oplevering ervan, daar is vlot een periode van 1,5 tot 2 jaar mee gemoeid.

Dat betekent dat je voor het programma van eisen in ieder geval minimaal 2 jaar vooruit moet kijken. Denk nou niet dat je met de keuze voor een bepaalde bouwmethodiek deze procestijd veel kunt beïnvloeden. In dit kader is het goed om te weten dat de houtskeletbouwwijze niet sneller is dan het traditioneel stapelen van stenen. Met houtskeletbouw bouw je weliswaar veel sneller, maar de voorbereidende werkzaamheden vragen weer meer tijd. Op de keper beschouwd zijn houtskeletbouw en traditionele bouwmethoden qua tijd eerder gelijk dan ongelijk.

Naast de bouwmethodiek is ook het ontwerpproces zelf een belangrijke doorstroomfactor in de procestijd. Een architect is gewend om driedimensionaal te denken. Een tekening die op tafel ligt heeft geen enkel geheim voor de architect. Voor opdrachtgevers is dat heel anders. Het grootste deel van de mensen heeft nauwelijks een ruimtelijk gevoel, zij kunnen nauwelijks een tekening ‘lezen’. Dat betekent dat mooie ontwerpen van de architect niet of nauwelijks begrepen worden door de opdrachtgever. Wat we hier zeggen is dat het veel moeite kost om een schetsontwerp daadwerkelijk te begrijpen. Het doorvorsen van het ontwerp van de architect kost dus tijd. Tijd die de doorstroomsnelheid van het project vertraagt. Waarbij wij als laatste opmerken dat die vertraging juist goed is, want een huis laten bouwen waarvan je de tekening niet begrijpt, is vele malen erger.

Kinderen

Het moment waarop je start met nieuwbouwplannen is bepalend voor de wijze waarop de gezinssamenstelling je woonontwerp beïnvloedt. Hele jonge kinderen blijven verhoudingsgewijs langer thuis wonen dan kinderen die ouder zijn. Kinderen gaan rond hun 20e levensjaar uit huis. Je kunt dus stellen dat kinderen ongeveer 20 jaar bij je blijven wonen. Sommige blijven langer en andere gaan eerder het huis uit.

Hele jonge kinderen hebben een speelruimte in de woonkamer nodig. Worden ze ouder, dan trekken ze weg naar hun eigen meer afgescheiden domein op de slaapverdieping.

Voor jonge kinderen kun je een ruime kinderkamer ontwerpen, ze zullen daar zeker lang profijt van hebben. Oudere kinderen hebben maar beperkt genot van hun slaapkamer, hun wens is vroeg of laat op kamers. Het is logisch om voor oudere kinderen een wat kleinere kamer te reserveren.

Extra ruimte voor kinderen

Kinderen hebben uiteraard een slaapkamer nodig. Niet alleen om te slapen, maar uiteraard om te spelen en als ze ouder worden om er hun huiswerk te maken. Een kinderkamer kan ruim opgezet worden, maar er is ook een optie om de kinderkamer juist wat kleiner te maken en elders in het huis een speelplek te creëren. Een plek waar ze eerst op de grond spelen en later achter de computer spelletjes spelen of televisie kijken. Het voordeel van een aparte plek is dat de slaapkamer de rustplek is. Waar geconcentreerd huiswerk gemaakt kan worden. De andere plek is dan de rumoerige plek.

Jongens versus meisjes

Jongens en meisjes gedragen zich verschillend als het gaat om uit huis gaan. Meisjes zijn er als de kippen bij om uit huis te gaan als de gelegenheid zich voordoet. Meisjes gaan vaak voor hun 20e verjaardag uit huis. Jongens zijn wat luier van aard en genieten volop van Hotel Mama waar alles goed verzorgd is. Jongens gaan gemiddeld pas na hun 20e verjaardag uit huis. Sommige jongens moeten door hun ouders echt uit huis gezet worden.

De kinderen de deur uit

Zijn kinderen eenmaal uit huis gegaan, dan blijft de slaapkamer nog enige tijd intact. Kinderen wonen buitenshuis en pa en ma veronderstellen nog steeds dat hun kinderen ‘thuis’ komen. Niets is minder waar, eenmaal uit huis hebben kinderen vrij snel hun eigen huis gevonden. De plek waar zij hun eigen spullen hebben. Het ouderlijke huis is dan nog wel een plek om te logeren, maar het is niet meer hun eigen huis, het is het huis van hun ouders.

Eenmaal gesetteld, getrouwd en met eigen kinderen, zullen ze uiteraard wel op bezoek komen maar iedere keer overnachten, dat gebeurt in de praktijk niet. De kinderkamer is dan eerst een kinderkamer waar ze nog af en toe komen, dan een logeerkamer en dan krijgt het een bestemming die meer past bij wat de ouders er zelf mee willen doen. Een kinderkamer als kantoor of als hobbyruimte. Of om te sporten.

Ouders

Ouders zijn per definitie de bewoners die het langst in het huis blijven wonen. Van een werkend leven gaat het over in een leven zonder werk. Ook dat vraagt aandacht. Sommige opdrachtgevers vullen ouder worden in met gebreken en ziekten, ze willen daar op inspelen, nu al maatregelen nemen. Denk aan een lift, een slaapkamer op de begane grond.

Workshop Ontwerp je Eigen huis

iTX BouwConsult geeft de workshop Ontwerp je Eigen huis. Een cursus die heel individueel aan één echtpaar gegeven wordt, zodat maximale aandacht mogelijk is. In deze workshop wordt stilgestaan bij de invloed van de gezinssamenstelling op je ontwerp. Daarnaast wordt stilgestaan bij de bouwkosten, de architectuur, energiezuinig bouwen en bouwmethodieken. Een heel leerzame workshop voor hen die beter beslagen ten ijs willen komen.

Terug
2016-06-W -
Bouwkosten Aannemers offerte Bouwbudget CPO Grondkosten Huis prijs Kosten houtskeletbouw Programma van eisen Moodboard Stichtingskosten