Programma van Eisen

Wat heb je nodig voor de bouw van een huis?

Je bent van plan om een nieuw huis te laten bouwen. Wat heb je daarvoor nodig? De vraag is of je een nieuw huis uit een catalogus wilt halen, zeg maar een confectieplannetje, of dat je een ontwerp wilt laten maken. Ondanks alle mooie verhalen kost een eigen ontwerp niet meer dan een catalogusplan. Wel is het zo dat bij een eigen ontwerp er meer creatieve ideeën in terechtkomen. Ongeacht of je een eigen ontwerp wilt laten maken of een cataloguswoning kiest, een opsomming waaraan het huis moet voldoen is het minimale wat je nodig hebt. Deze opsomming met ruimten en afmetingen die jij in het huis wilt hebben, noemen we het programma van eisen.

Laat je een eigen ontwerp maken dan heb je verder nog deugdelijke bouwtekeningen, een technische omschrijving en een stichtingskostenopzet nodig Kies je voor een catalogus plan dan zijn de bouwtekeningen er al, en levert de aannemer de technische omschrijving. Een stichtingskostenopzet adviseren wij wel te (laten) maken.

Het programma van eisen (PvE)

pve

Voordat je overgaat tot het maken van een ontwerp of schetsontwerp van je woning moet je duidelijk weten wat je precies wilt gaan bouwen. Zonder een duidelijke beschrijving van wat er in het nieuwe huis moet komen, is het feitelijk onmogelijk om een huis te laten bouwen of te laten ontwerpen. Er moet dus een beschrijving van het huis komen, kortom, een programma van eisen, oftewel een overzicht van je woonwensen.

Waarom een programma van eisen?

In een programma van eisen, ook wel PvE genaamd, staan alle ruimten genoemd die je in je huis wilt hebben. Inclusief de afmetingen en eventueel aangevuld met persoonlijke notities. Met dit overzicht kan de architect, aannemer of het bouwbureau aan het werk.

Uiteraard hoort bij het PvE ook een vastomlijnd bouwbudget. Je woonwensen horen immers gekoppeld te zijn aan je financiële mogelijkheden. Het bouwbudget en het programma van eisen vormen samen de basis voor de uitwerking van de verdere plannen. Als je niet weet wat je bouwbudget is en als je geen PvE hebt, eindig je in een moeras vol met problemen. Met alle negatieve gevolgen van dien. En dat wil je, met de toch al hoge bouwkosten, te allen tijde voorkomen. Een programma van eisen is als een kompas dat je meer houvast geeft.

Technische omschrijving is niet hetzelfde als een PvE

Een PvE wordt ook wel een functioneel programma van eisen genoemd, omdat hierin duidelijk sprake is van het vastleggen van de afmetingen in relatie tot de functie. De oppervlakten van alle gewenste ruimten worden in het programma van eisen beschreven. Dit in tegenstelling tot een technische omschrijving, die pas gemaakt wordt als het ontwerp klaar is. In de technische omschrijving staat duidelijk beschreven wat er geleverd moet worden, zoals een omschrijving van de vloeren, de Rc-waarde van de isolatie, de opbouw van de wanden en daken, de gekozen buitenmuurafwerking, het type centrale verwarming, het aantal wandcontactdozen, schakelaars en lichtpunten. De technische omschrijving geeft dus meer de detaillering van de uitvoering waaraan je woonhuis moet voldoen.

Programma van eisen als leidraad voor het ontwerp en controle daarop

programma van eisen pve

Een goed geschreven programma van eisen is een heldere leidraad bij het maken van het ontwerp. De ontwerper of architect leest precies wat jouw specifieke eisen voor een bepaalde ruimte zijn. In het ontwerpproces houdt de architect daar rekening mee. Is het ontwerp klaar, dan dient het PvE als controle op het ontwerp. Je checkt: Heeft de architect wel goed gekeken naar wat jij precies wilt hebben?

Workshop Ontwerp je Eigen huis

Heb je moeite met het opstellen van een programma van eisen, overweeg dan eens de workshop Ontwerp je Eigen huis van iTX BouwConsult te gaan volgen. In deze workshop komen alle facetten van het bouwproces vol in beeld. Bekeken vanuit de ogen van de architect worden tal van facetten belicht, van het bestemmingsplan, de bouwkosten, energiezuinig bouwen tot waar je op moet letten bij de architectuur. Ook staan we in deze workshop stil bij het opstellen van het programma van eisen. Deze leerzame workshop wordt individueel gegeven. Bij deze dagvullende workshop hoort ook een uitgebreide workshopmap met allerlei interessante informatie.

WoonWensTool genereert gratis een Programma van Eisen.

De WoonWensTool is meer dan een tool die je bouwbudget afstemt op je persoonlijke woonwensen. De WoonWensTool is gebouwd om een programma van eisen en wensen vast te leggen op basis van functionele uitgangspunten. Op basis hiervan rekent de WoonWensTool online de huisprijs uit. In de WoonWensTool werk je feitelijk met meubels en gebruiksvoorwerpen die je in je huis wilt hebben, niet met vierkante meters of lengte en breedte. Je klikt in de WoonWensTool op pictogrammen en zo bouw je ruimte voor ruimte op. Voor een slaapkamer klik je op het pictogram bed, bureau en kast. Het slimme van de WoonWensTool is dat het programma nu voor jou de afmetingen vastlegt. En wel de functioneel noodzakelijke afmetingen. Dus zonder kennis van het zaken ben je in staat om snel een PvE samen te stellen.

Ook hoef je niet meer met ongewisse kengetallen zoals de prijs per m3 of de prijs per vierkante meter te werken. De WoonWensTool berekent immers accuraat de woningprijs online.

Moodboard

Als je alle afmetingen van je toekomstige huis hebt gedefinieerd, dan liggen weliswaar alle ruimtelijke wensen vast, maar je hebt dan nog geen visueel beeld bij het huis. Omdat een functioneel programma van eisen op zich niet volstaat, is in de WoonWensTool ook een zogenaamd Moodboard opgenomen. Wat is een moodboard? Dit is een hulpmiddel om door middel van referentiebeelden het huis qua uitstraling vast te leggen. Hiermee leg je dus tal van esthetische en architectonische eigenschappen van je nieuwe woning vast. Dit moodboard geeft de aannemer weer een idee van wat je eigenlijk wilt bouwen.

Programma van eisen en wensen gekoppeld aan bouwkosten

programma van eisen

Als je door de WoonWensTool loopt valt op dat de gekozen woonwensen direct online vertaald worden in bouwkosten. Door nu aan het begin van de WoonWensTool een bouwbudget in te geven, wordt tijdens het doorlopen van de tool direct duidelijk of je programma van eisen past binnen je eigen bouwbudget. Overstijgen je woonwensen het budget, dan zul je een paar van je persoonlijke dromen op moeten geven.

Gratis WoonWensRapport

Het uitgebreide WoonWensRapport is volledig gratis. In het WoonWensRapport vind je een uitgebreide opsomming van al je woonwensen. Ook vind je erin terug wat je huis per m3 kost. Een programma van eisen dus waarmee je nu direct naar de architect, de aannemer of het bouwbureau kunt stappen voor een verder traject. Ook voor projecten die gebruik maken van collectief particulier opdrachtgeverschap. Probeer het nu, maak een dossier aan zodat de gegevens die je invult bewaard blijven voor een volgende sessie en start de tool. Succes ermee.

Terug
2016-06-G - 944
Bouwkosten Aannemers offerte Bouwbudget CPO Grondkosten Huis prijs Kosten houtskeletbouw Programma van eisen Moodboard Stichtingskosten